Ledová královna

Výrobky

Jak se postarat o to, aby naše chladnička dobře fungovala a pomáhala nám v domácnosti co nejdéle?

Na co se zaměřit? Tady je několik tipů.

 
Vhodné umístění

Potřebuje místo, nesmíme ji „nacpat“ někam do malého koutku. Zhoršilo by to manipulaci s jejími dveřmi a špatně bychom se k jejímu obsahu dostávali. Ale hlavně pozor na zadní část lednice! Odtud je odváděno hodně tepla. Od zdi musí být tato část alespoň 10 centimetrů, jinak hrozí přehřátí. Na teplotu je vůbec citlivá, Když je kuchyň příliš teplá, a navíc když chladničku moc často otvíráme, odvděčí se nám vyšší spotřebou elektrické energie. Podle odborníků je z tohoto hlediska ideální teplota v kuchyni do 20°C.
otevřená lednice.jpg

 
Čistota půl zdraví

V kuchyních a jejich chladících zařízeních to platí samozřejmě dvojnásob. Jako místa, kde je uloženo mnoho potravin jsou potencionálním zdrojem šíření velkého množství bakterií. Vnitřní prostor lednice bychom proto měli pravidelně mýt roztokem vody a octa (nebo vody a jedlé sody). Stačí 1 x za měsíc. Riziku šíření nežádoucích bakterií také předcházíme tím, že potraviny řádně balíme, nejlépe uzavíráme do plastových krabiček. Také dbáme na čistotu gumových těsnění u dveří chladniček. Dobře se v těchto místech daří nejen bakteriím, ale i plísním! Znečištěné těsnění může též způsobovat špatné uzavírání dveří a následné navyšování spotřeby energie. Při úklidu vnějších částí věnujeme pozornost i zadním částem chladících zařízení (s kondenzátorem a kompresorem), odkud pravidelně vysáváme prach.

 
Nevybíráme dlouho

Suroviny nebo dobroty z lednice nevybíráme moc dlouze a často. Každé otevření způsobuje navýšení výkonu přístroje a navýšení spotřeby!

 blok ledu.jpg
Lednice nerada horké

Tuto skutečnost máme stále na paměti a vše co do lednice ukládáme, řádně zchladíme. Teplé pokrmy nejen navyšují vnitřní teplotu a tím spotřebu, ale také zvyšují vlhkost a vzniká námraza.

 
Odmrazujeme

Námraza vždy znamená znovu zbytečné navýšení spotřeby. Proto pravidelně odmrazujeme, obzvláště pokud máme přístroj, který to neprovádí automaticky.

Previous
Kvalitní nábytek je vždycky základ
Next
Klíčky fazolí mungo